Cümə axşamı , 9 May 2024
Drone Cameras

Почесний консул Азербайджанської Республіки в м. Харків побував з робочою поїздкою в місті Охтирка

Почесний консул Азербайджанської Республіки в м. Харків (Консульський округ: Харківська, Дніпропетровська, Запорізька, Полтавська, Сумська, Чернігівська області) Афган Салманов побував з робочою поїздкою в м. Охтирка Сумської області.

3AA76E39-BC17-44B3-A3DF-C4D9D86F05A0

До Охтирки у Почесного консула – окрема увага. Справа в тому, що серед Почесних громадян міста – герой Другої світової війни, азербайджанець, якого знає кожен охтирчанин і пишається ним, бо саме він звільняв місто від нацистських окупантів під час Другої світової війни, — Багіров Мусеіб Багірович (Багір огли), командир взводу 206-го гвардійського стрілецького полку 69-ї гвардійської стрілецької дивізії 4-ї гвардійської армії Воронезького фронту, гвардії лейтенант.У серпні 1943 року Мусеїб Багіров брав участь у боях за Охтирку. Безсмертний подвиг здійснили 11 гвардійців під командуванням гвардії лейтенанта Мусеіба Багірова 22 серпня. Захопивши надзвичайно важливу висоту, приготувалися до оборони, але через кілька хвилин у їх напрямку рушили ворожі танки з автоматниками — на кожного гвардійця наступало по 40 нацистів. 24 години тривав нерівний бій, який закінчився перемогою гвардійців! Вони знищили 3 танки і близько 250 ворогів. Важлива тактична висота була утримана. Гвардії лейтенанту Багірову Мусеібу Багіровичу було присвоєно звання Героя Радянського Союзу, але він був поранений, лікувався, знову воював – звільняв Європу від коричневої чуми. Наприкінці війни знову був тяжко поранений. День Перемоги зустрів у госпіталі, де провів майже вісім місяців, а у жовтні 1945 року капітан Багіров був звільнений у запас і проживав до кінця життя в Баку. Герой Радянського Союзу помер 17 травня 1981 року, похований на Алеї героїв в Баку. Звання «Почесний громадянин міста Охтирка» присвоєно герою Мусеібу Багіровичу Багірову рішенням виконкому Охтирської міської ради від 7 травня 1970 року.

74D351A5-66A1-4F08-8B3E-77440BFF9F94

Почесний консул Азербайджанської Республіки побував у Охтирському краєзнавчому музеї, де зустрівся з Охтирським міським головою Павлом Кузьменком. Вони обговорили хід підготовки до 100-літнього ювілею музею.Директорка Охтирського краєзнавчого музею Людмила Міщенко провела для Почесного консула Азербайджанської Республіки в м. Харків екскурсію і показала кирзові чоботи, планшет, ремінь, гвардійський значок, диплом Почесного громадянина міста Охтирка, які належали Мусеібу Багіровичу, передані до музею у 1970-му році ним особисто. Афган Салманов та Людмила Міщенко обговорили проєкт оновлення експозиції, що присвячена герою Багірову. З цією метою і відвідав Музей Почесний консул — передав прапори України та Азербайджану і кошти для оновлення експозиції.

Святкові заходи з нагоди 100-літнього ювілею Охтирського краєзнавчого музею заплановано на 14 жовтня. Почесний консул Азербайджанської Республіки в м. Харків Афган Салманов отримав офіційне запрошення на святкування.

Check Also

İsrail ordusu Rəfah şəhərində əməliyyata başlayıb

İsrail Müdafiə Ordusu Qəzza zolağının cənubunda yerləşən Rəfah şəhərində əməliyyata başlayıb. Boyukmillet.com xəbər verir ki, bu …